torsdag 12 januari 2012

Tisdag: Frittata med svamp och ost

Svampfrittata

Mer "man tager vad man haver"-rätt än så blir det inte. Smakar också jättegott kallt på mackan nästa dag!

Ingredienser, 2-3 port
3 msk olivolja
2,5 dl råa grönsaker (svamp, broccoli, sparris, ärtor, zucchini, etc.)
4 stora ägg eller 5 normala
1 dl riven ost
1 rågad msk hackad färsk basilika
1 nypa svartpeppar
1 dl vispgrädde
1-2 vitlöksklyftor, pressade

1.Sätt ugnen på 200°C.
2.Värm en stekpanna på låg värme. Stek grönsakerna i olivolja på fortsatt låg värme tills grönsakerna är genomstekta.
3.Vispa ihop de resterande ingredienserna tills smeten är fluffig. Häll över grönsakerna. Kör en spatel längs kanten så att lös smet rinner ner i pannan tills bottnen har stelnat.
4.Den som är fiffig, vänder omeletten med hjälp av en tallrik eller ett stort lock. Frozian funkar dock utmärkt utan att den vänds.
5.Skjuts in i övre delen av ugnen med hela stekpannan i 5-10 minuter, tills den har stelnat och fått fin färg. (OBS! Kolla att din stekpanna fixar ugnsvärme. Min är av gjutjärn med stålhandtag. Gjutjärnssaker med trähandtag fixar inte ugn.) Tag ut ur ugnen och låt stå i 5 minuter innan den skärs i bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar