fredag 16 december 2011

Amerikansk chokladfudge

Smaskig chokladfudge


Den som väntar på något gott...har väntat klart! Smaskigare fudge får man leta efter. Choklad och kondenserad mjölk i konservburk kan man alltid ha stående utan att det blir gammalt och när andan faller på funkar fudgen också utan nötter och utan jul. Så här gjorde jag enligt Johanna Westmans recept:

Ingredienser, ca 60 st
2 1/2 valnötter (eller pecannötter)
1 msk smör
1 nypa salt
395 g kondenserad mjölk (på burk)
200g mjölkchoklad
300g mörk choklad
1 1/2 tsk vaniljsocker

1.Sätt ugnen på 175 grader och klä en form med bakplåtspapper. I originalreceptet användes en form med storlek 20x20 cm men min var aningens längre och aningens smalare än så.
2.Hacka nötterna grovt och lägg dem på en plåt. Rosta dem i ca 10 minuter och kolla att de inte bränns.
3.Lägg smör och salt i en skål och häll sedan på de varma nötterna. Blanda runt tills smöret har smält.
4.Sedan är det dags att hacka, hacka och åter hacka chokladen. Ju finare det är hackat, desto snabbare smälter den sedan.
5.Över ett vattenbad smälter du sedan choklad och kondenserad mjölk. Rör om ordentligt.
6.När chokladen har smält, tar du bort skålen ur vattenbadet snabbt (så att ingen ånga hinner leta sig upp i skålen) och häller ner nötterna och vaniljsocker.
7.Häll fudgen i formen, släta till och låt sedan svalna innan den sätts i kylen. Fudgen ska stå i kylen minst en timme innan man skär till bitarna och "jämnar till kanterna" ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar