lördag 3 december 2011

Fredag: Pizza

Fredagspizza

Dags för fredagspizza! Degen gjorde jag enligt receptet nedan. Originalreceptet finns här och resulterade i en supersmarrig pizzadeg som var mycket lätt att hantera. Tomatsåsen gjorde jag utav en stor slev tomatsoppa som blev kvar häromdagen och blandade ner några matskedar tomatpuré tills såsen blev lagom tjock. Och sedan är det bara att lägga på vad man har hemma. Det mesta blir ju gott på hemmagjord pizza. 

Ingredienser, 1 plåt
50 g jäst eller 1 paket torrjäst (12g)
2 tsk socker eller honung
1 tsk salt
3 dl vatten, 37 grader till färsk jäst och 40-47 grader till torrjäst
0,5 dl olja
1 dl durumvetemjöl
6 dl vetemjöl och en aning till utkavlingen

1. Värm upp vattnet. Blanda mjölet med torrjästen, salt och socker. 
2. Rör vattnet och oljan ner i mjölet. Rör så att degen blir blank och släpper lite från kanterna. Min deg sög åt sig vätskan ganska snabbt och då hade jag inte ens hällt i den mängden mjöl som angavs i orginalreceptet (totalt 9 dl mjöl). Det beror kanske på torrjästen? Hehe 
3. Låt degen jäsa under bakduk i 25 min eller tills den blivit dubbelt så stor. Om du petar i den med ett finger ska degen inte hoppa ut igen utan det blir kvar ett fingeravtryck.
4. Degen räcker till en plåt eller till 2 ganska stora runda pizzor.
5. Baka i nedre delen av ugnen i 225 grader, ca 10 minuter eller tills osten fått färg.

Ena pizzahalvan: tomatsås, gorgonzola, cocktailtomater, vitlök, purjo, svartpeppar, blandsallad, basilika och oregano
Andra pizzahalvan: tomatsås, skinka, champinjoner, purjo, blandsallad, ost, basilika och oregano 


Lycka till och glad fredag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar