onsdag 21 december 2011

Lussekatter

Saffranssnurror


Här kommer ett jättebra recept på lussekatter som jag hittade på www.recepten.se. Har redan bakat en omgång som tog slut i en rasande fart. Denna gången halverade jag nedanstående recept (japp, fick väga ägget) och bakade bara lussesnurror med mandelmassa. De är så goda att man nästan glömmer både frukost, lunch och middag. Eftersom man ska dela in degen i 5 bitar kan man göra både vanliga lussekatter, lussesnurror och lussekrans av samma deg. Det där med lussekrans har jag dock inte provat men jag misstänker att man behöver 2 degklumpar till det och någon sorts fyllning. Det blir utan tvekan bäst med sockerstött saffran, större mängd socker (man kan ta 1,5 dl istället för 3 dl men det blir inte lika gott) samt smör istället för margarin.

Ingredienser, 50 st:
50g jäst för söta degar
150g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 ägg
1g saffran
3 dl strösocker
0.5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Fyllning (räcker till 1 av 5 degklumpar):
100g mandelmassa
30g rumsvarmt smör

Pensling och garnering:
1 ägg
mandelflagor
(russin till vanliga lussekatter)

1.Smula ner jästen i en bunke. Stöt saffranet med lite strösocker i en mortel eller någon annan skål.
2.Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
3.Häll en del av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst.
4.Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
5.Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Kavla ut en bit till en avlång remsa och bred på mandelmassan (riv den och blanda med det mycket mjuka smöret). Pudra över lite vaniljsocker och rulla sedan ihop till en lång rulle. Skär bitar (10 brukar vara lagom) och lägg dem i bullformar. Den som hellre vill ha vanliga lussekatter, formar till 10 stycken av varje degklump.
6.Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper (tryck i russin ordentligt om du gör vanliga lussekatter). Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
7.Pensla brödet försiktigt med uppvispat ägg. Strö mandelflagor över snurrorna.
Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar