torsdag 22 december 2011

GOD JUL!

GOD JUL!

Här kommer också receptet på Johanna Westmans trillingnötter som är sjukt goda!

Ingredienser, 35 st
1 1/2 dl hasselnötter
150g mjölkchoklad
några bitar mörk choklad

1.Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna i ca 10 minuter. Låt nötterna svalna lite och gnugga bort skalen med hjälp av en handduk.
2.Smält chokladen i vattenbad, låt den svalna lite och häll hälften över nötterna. Blanda runt och lägg dem tre och tre på en plåt med bakplåtspapper (kolla att plåten får plats i kylen innan du lägger på kladdiga nötter). Låt stå i kylen i 20 minuter.
3.Låt chokladskålen stå kvar i vattenbadet så att den håller sig smält. Doppa trillingnötterna i chokladen med hjälp av en gaffel. Låt droppa av ordentligt och se till att de har stelnat helt innan du dekorerar dem.
4.Smält några bitar mörk choklad i micron på låg värme och i kort intervaller så att det inte bränns (10-15 sekunder). Ringla chokladen över trillingnötterna med en sked eller en gaffel. Låt stelna och förvara dem sedan i kylen.
5.Om du bestämde dig för att fördubbla receptet så gjorde du helt rätt! De går nämligen åt i en rasande fart.

Om man vill att pralinerna ska se proffsiga ut, bör man temperera chokladen på följande vis:

""Finhacka chokladen, Värm halva mängden till 48-50 grader för mörk choklad, 45 grader för mjölkchoklad och 45 grader för vit choklad. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27-28 grader för mörk choklad, 25-27 grader för mjölkchoklad och 25-29 grader för vit choklad. Värm därefter upp den till 31-32 grader för mörk choklad, 30 grader för mjölkchoklad och 29 grader för vit choklad.""
(Ur Julgodis - för små och stora sockerbagare, Westman, Johanna, 2008, sid. 25)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar