torsdag 8 december 2011

Onsdag: Pasta med broccolisås

Pasta med broccolisås


Onsdagens middag var så grymt god att den blev min officiella favoriträtt från och med nu! Lite hjälp på traven fick rätten nog av just svampfylld pasta. Den hörde liksom ihop med de andra smakerna. De rostade nötterna var pricken över i:et men behövs inte nödvändigtvis. Nötter rostar man enkelt i 175 grader tills de börjar få färg. Gnider man dem i en handduk så trillar det mesta av skalet av utan problem. Jag hade kvar lite rostade nötter efter en dessert för någon vecka sedan. Så här gör man Sveriges nya favoriträtt:

Ingredienser, 4 port
500g broccoli
200g färsk pasta med svampfyllning
1 handfull rostade hasselnötter (eller valnötter), grovhackade
1/2 burk crème fraîche (ca 1 dl)
2 dl matlagningsgrädde, ev utspätt med mjölk för smalare alternativ
1/2 tsk salt
2 krm peppar
muskot, några rejäla tag på rivjärnet eller ca 1 krm pulver
1 msk grönsaksfond eller ca 1/2 tärning
ev. maizena

1.Skär små buketter av broccolin och koka al dente i lättsaltat vatten.
2.Sila av och koka sedan pastan i samma broccolivatten.
3.Lägg hälften av broccolin i matberedaren och spara resten till servering. I med crème fraiche och mixa till önskad tjocklek.
4.Koka upp grädde, buljong och kryddor under omrörning. Tillsätt sedan broccolipuré. Smaka av. Red eventuellt med maizena utrört i lite vatten.
5.Blanda de sparade broccolibuketterna med den färdigkokta pastan och servera med såsen och de rostade nötterna.

Den som vill kan riva parmesan över och experimentera om rätten blir god med cocktailtomater och räkor.

Snacka om att låta maten tysta mun!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar