fredag 9 december 2011

Torsdag: Apelsinrisotto med kassler

Apelsinris med kassler

Då har jag gjort risotto för första gången. Det var gott, mättande och öppet för otaliga variationsmöjligheter. Inspiration fick jag från Må Bra. Jag tillsatte ärtor men kom fram till att man bör hålla sig till antingen morötter och apelsin eller morötter och ärtor. Allt i samma gryta blir för rörigt i smaken. Sedan tillagade jag min risotto mer traditionellt och använde ost (hade en restbit kvar i kylen) istället för yoghurt för att få risotton krämig:

Ingredienser, 4 port
2 dl arborioris
6 dl vatten
2 msk kycklingfond eller 2 buljongtärningar
2-3 morötter (2 stora eller 3 mindre)
1 bit purjo (hälften hackad och hälften skuren i skivor)
2 apelsiner
8 skivor kassler (tunna)
en klick margarin
svartpeppar
1-2 dl riven ost (vanlig eller parmesan

1.Skär fina apelsinklyftor enligt filmen från ett tidigare inlägg på denna blogg. Skiva morötterna tunt. Hacka halva purjobiten och skiva andra halvan tunt.
2.Smält margarinet i en gryta och glasera den hackade purjon. Glasera blir ju lite svårt men stek den mjuk utan att den får färg. Använder du vanlig lök så glaserar du den så att den blir nästan genomskinlig.
3.Häll sedan ner riset och stek utan att det tar färg i ca 2 minuter. Blanda det ljumma vattnet med fond (eller förkokt buljong) och häll en skvätt på riset (så att riset täcks). Koka på svag värme utan lock och rör om då och då. Fortsätt hälla buljongskvättar över så fort vätskan har dunstat av. Efter ca 15-20 minuter är riset klart och lite al dente.
4. De sista 5 minuterna häller du i de skivade morötterna och purjon. Stek också kasslern i en stekpanna.
5.När du tagit risotton från värmen, häller du i den rivna osten och apelsinklyftorna och låter den vila i någon minut.

Lycka till och "don´t f*****g ruin it !" som Gordon Ramsay hade skrikit! ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar