torsdag 22 december 2011

GOD JUL!

GOD JUL!

Här kommer också receptet på Johanna Westmans trillingnötter som är sjukt goda!

Ingredienser, 35 st
1 1/2 dl hasselnötter
150g mjölkchoklad
några bitar mörk choklad

1.Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna i ca 10 minuter. Låt nötterna svalna lite och gnugga bort skalen med hjälp av en handduk.
2.Smält chokladen i vattenbad, låt den svalna lite och häll hälften över nötterna. Blanda runt och lägg dem tre och tre på en plåt med bakplåtspapper (kolla att plåten får plats i kylen innan du lägger på kladdiga nötter). Låt stå i kylen i 20 minuter.
3.Låt chokladskålen stå kvar i vattenbadet så att den håller sig smält. Doppa trillingnötterna i chokladen med hjälp av en gaffel. Låt droppa av ordentligt och se till att de har stelnat helt innan du dekorerar dem.
4.Smält några bitar mörk choklad i micron på låg värme och i kort intervaller så att det inte bränns (10-15 sekunder). Ringla chokladen över trillingnötterna med en sked eller en gaffel. Låt stelna och förvara dem sedan i kylen.
5.Om du bestämde dig för att fördubbla receptet så gjorde du helt rätt! De går nämligen åt i en rasande fart.

Om man vill att pralinerna ska se proffsiga ut, bör man temperera chokladen på följande vis:

""Finhacka chokladen, Värm halva mängden till 48-50 grader för mörk choklad, 45 grader för mjölkchoklad och 45 grader för vit choklad. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27-28 grader för mörk choklad, 25-27 grader för mjölkchoklad och 25-29 grader för vit choklad. Värm därefter upp den till 31-32 grader för mörk choklad, 30 grader för mjölkchoklad och 29 grader för vit choklad.""
(Ur Julgodis - för små och stora sockerbagare, Westman, Johanna, 2008, sid. 25)

Pepparkakor

Jättegoda pepparkakor

Jätteenkelt att göra degen själv om man har en matberedare. Jag har dessutom haft degen i kylen hela december och bakat ut kakor när jag behövt dem. Receptet funkar fint fast det är lite klurigt att förflytta de utstansade kakorna om man föredrar tunna kakor. Då är det bättre att kavla ut små bitar direkt på plåten. Det är bra om man är minst två så att någon kan hålla fast både plåt och bakplåtspapper när man kavlar. Receptet hittade jag på www.recepten.se.

Chilitryffel med körsbärslikör

Chilitryffel med körsbärslikör

Ingredienser, ca 20 små
200g mörk choklad
1 dl grädde
2 msk körsbärslikör
1 chili

1.Finhacka chilin och koka upp tillsammans med grädde och likör. Ställ åt sidan och låt det dra en stund.
2.Hacka chokladen fint och lägg den i en skål.
3.Koka upp grädden igen och häll den sedan över chokladen. Den som vill, silar bort chilin. Rör tills chokladen har smält.
4.Sätt in i kylen i någon halvtimme. Jag lät tryffeln stå längre eftersom jag hade annat för mig under tiden. När jag tog ut tryffeln var den alldeles för hård för att kunna rullas. Det blev inte bättre av att den fick stå framme ett rba tag heller. Därför fick jag smula sönder allting med en sked innan rullning.
5.Rulla tryfflarna och vänd dem i kakao, florsocker eller doppa dem i smält choklad. Jag rullade mina i rosa jordgubbsflorsocker. Lägg dem i knäckformar och förvara dem i kylen.

Cakepops

Cakepops

Fantastiskt fin idé när man har en massa pepparkakor kvar. Funkar ju också alla andra dagar på året med både mjuka kakor och kex. Använder man mjuka kakor så får man förmodligen ta mindre färskost.

Ingredienser, ca 18 st
200g pepparkakor
100g Philadelphia
1 msk riven ingefära
100-150g vit choklad
strössel

1.Lägg pepparkakorna i mixern och kör tills de blivit smulor (som ströbröd)
2.Mixa i ingefäran samt hälften av färskosten till att börja med. Fyll på med mer ost tills det går att klämma ihop smeten utan att den trillar isär.
3.Forma bollar och lägg dem på en skärbräda. Ställ in i kylen i någon kvart. Klipp till grillspettspinnar och doppa sedan gärna en cm på pinnarnas ena sida i chokladen innan du stoppar in dem i bollarna så håller de lite bättre.
4.Smält chokladen. Hos mig funkade inte vattenbad alls till vit choklad så jag micrade den på låg värme (tönivå) i korta intervaller. Den smälte sedan lite mera när jag rörde i den. Det gick bra att pensla på chokladen med lätt hand men rejäla chokladklickar. Någonstans måste man ju balansera allting ;)
5.Strössla på efter förmåga eller doppa klubborna i strösslet.

onsdag 21 december 2011

Vörtbröd igen

Denna gången funkade det utan problem! Tjohoo! Tack till signatur "Ingenting" för tipsen! Tipsen jag fick var att använda färsk jäst och att knåda brödet lite innan det läggs i formarna.

Receptet finns i ett tidigare inlägg och den enda ändringen är att det är mer porter och mindre julöl i brödet (0.5 dl julöl och resten porter). Det beror på att jag misstänkte julölen för beskan i förra brödet och det verkar faktiskt stämma. Det nya brödet smakar mycket mindre beskt. Beror säkert på vilken öl man använder (Jag hade Falcons julöl som är inhandlad i en matbutik).

Här kommer ett läckert vörtbröd:

Jättegott vörtbröd


Lussekatter

Saffranssnurror


Här kommer ett jättebra recept på lussekatter som jag hittade på www.recepten.se. Har redan bakat en omgång som tog slut i en rasande fart. Denna gången halverade jag nedanstående recept (japp, fick väga ägget) och bakade bara lussesnurror med mandelmassa. De är så goda att man nästan glömmer både frukost, lunch och middag. Eftersom man ska dela in degen i 5 bitar kan man göra både vanliga lussekatter, lussesnurror och lussekrans av samma deg. Det där med lussekrans har jag dock inte provat men jag misstänker att man behöver 2 degklumpar till det och någon sorts fyllning. Det blir utan tvekan bäst med sockerstött saffran, större mängd socker (man kan ta 1,5 dl istället för 3 dl men det blir inte lika gott) samt smör istället för margarin.

Ingredienser, 50 st:
50g jäst för söta degar
150g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 ägg
1g saffran
3 dl strösocker
0.5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Fyllning (räcker till 1 av 5 degklumpar):
100g mandelmassa
30g rumsvarmt smör

Pensling och garnering:
1 ägg
mandelflagor
(russin till vanliga lussekatter)

1.Smula ner jästen i en bunke. Stöt saffranet med lite strösocker i en mortel eller någon annan skål.
2.Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
3.Häll en del av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst.
4.Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
5.Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Kavla ut en bit till en avlång remsa och bred på mandelmassan (riv den och blanda med det mycket mjuka smöret). Pudra över lite vaniljsocker och rulla sedan ihop till en lång rulle. Skär bitar (10 brukar vara lagom) och lägg dem i bullformar. Den som hellre vill ha vanliga lussekatter, formar till 10 stycken av varje degklump.
6.Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper (tryck i russin ordentligt om du gör vanliga lussekatter). Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
7.Pensla brödet försiktigt med uppvispat ägg. Strö mandelflagor över snurrorna.
Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. Låt svalna under bakduk.

måndag 19 december 2011

Söndag: Kycklingfajitas

Kycklingfajitas


Ingredienser, 4 port
2 kycklingfiléer
2 gula lökar
3 paprikor
en handfull champinjoner
4 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
salt och peppar
1 dl mango chutney med ananas
1 dl medelstark tacosås
8 tortillas
ruccola

1.Strimla kyckling, paprika och lök. Skiva champinjonerna och vitlöken.
2.Fräs kycklingen och tillsätt efter några minuter lök och vitlök.
3.I med paprika, champinjoner och kryddor. Stek tills kycklingen är genomstekt.
4. Tillsätt chutney och tacosås och låt det bli genomvarmt.
5. Sedan är det bara att lägga ruccola och fyllning på sin tortilla och rulla ihop hela historien.

Lördag: Pasta med laxsås

Pasta med laxsås

Ingredienser, 3-4 port
2 laxfiléer
3 vitlöksklyftor
1 burk créme fraiche
1 citron
dill
salt och peppar
ev. grädde eller mjölk

1.Tärna laxen och stek den på medelvärme. Pressa i vitlöken.
2.Tillsätt crème fraiche, smaka av med salt och peppar samt pressa i saften av en halv citron. Rör om väl och spä eventuellt ut såsen med grädde eller mjölk.
3.Tillsätt dill strax innan servering. Riv gärna över lite citronskal och dekorera med mer dill. Den som vill kan pressa över ännu mer citron över både sås och pasta.

Istället för lax kan man ta kräftstjärtar. Jättegott det med!

lördag 17 december 2011

Fredag: Knackwurst

Knackwurst med grönsaksskålar

Här är mitt försök att göra korv med bröd lite mer dramatiskt. Först och främst är valet av korv oerhört viktigt, fick jag höra. Tja, män och korv....
Valet föll då på Knackwurst med vitlök. Tyskar brukar ju kunna det där med korv. Det kunde däremot inte de som försökte sig på denna Knackwurst. Nåja.... Jag har glömt bort vad charkfabriken hette men det var något lokalt, tror jag. Hoppas på bättre jaktlycka nästa gång.

Sedan skippade jag totalt korvbrödet som är för tradigt. Istället funkar bake-up-frallor mycket, mycket bättre. Tillbehören bestod av gurksallad i en gurkskål och ajvar i en paprikabåt. Borde jag inte också få en guldstjärna för den fina senapsfjärilen? ;)

fredag 16 december 2011

Torsdag: Senapsägg

Senapsägg


Det här receptet är jättebra om man vill äta något matigt, billigt och gott. Rätten passar bäst med potatis till. Ett litet tips: När man hällt mjölken i såsredningen känns såsen för tunn men den får på något magiskt vis en fin konsistens när väl senapen kommit i.

Ingredienser, 4 port
ca 4 ägg (såsen räcker till fler ägg)
30g smör (en liten klick)
1 msk mjöl
1/2 liter mjölk
5 msk senap (medelstark eller stark)

1. Koka äggen hårda och sätt igång potatisen.
2.Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölet.
3.Häll i mjölken lite åt gången och rör kraftigt. Låt koka upp.
4.Tag kastrullen från plattan och tillsätt senapen. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera gärna med persilja eller hackad gräslök.

Amerikansk chokladfudge

Smaskig chokladfudge


Den som väntar på något gott...har väntat klart! Smaskigare fudge får man leta efter. Choklad och kondenserad mjölk i konservburk kan man alltid ha stående utan att det blir gammalt och när andan faller på funkar fudgen också utan nötter och utan jul. Så här gjorde jag enligt Johanna Westmans recept:

Ingredienser, ca 60 st
2 1/2 valnötter (eller pecannötter)
1 msk smör
1 nypa salt
395 g kondenserad mjölk (på burk)
200g mjölkchoklad
300g mörk choklad
1 1/2 tsk vaniljsocker

1.Sätt ugnen på 175 grader och klä en form med bakplåtspapper. I originalreceptet användes en form med storlek 20x20 cm men min var aningens längre och aningens smalare än så.
2.Hacka nötterna grovt och lägg dem på en plåt. Rosta dem i ca 10 minuter och kolla att de inte bränns.
3.Lägg smör och salt i en skål och häll sedan på de varma nötterna. Blanda runt tills smöret har smält.
4.Sedan är det dags att hacka, hacka och åter hacka chokladen. Ju finare det är hackat, desto snabbare smälter den sedan.
5.Över ett vattenbad smälter du sedan choklad och kondenserad mjölk. Rör om ordentligt.
6.När chokladen har smält, tar du bort skålen ur vattenbadet snabbt (så att ingen ånga hinner leta sig upp i skålen) och häller ner nötterna och vaniljsocker.
7.Häll fudgen i formen, släta till och låt sedan svalna innan den sätts i kylen. Fudgen ska stå i kylen minst en timme innan man skär till bitarna och "jämnar till kanterna" ;)

torsdag 15 december 2011

Onsdag: Fylld paprika

Fylld paprika


Här är min fyllda paprika utan förkokning, förbakning eller annat tjafs! Behövs inte och är bara onödigt jobbigt. Jag använde vildrismix som sväller ganska mycket så om man har snabbris får man kanske ta lite mer än till 2 personer. Det som blir kvar av fyllningen kan man ju lägga upp på tallriken tillsammans med paprikan.

Ingredienser, 4 port
2 portioner ris
4 stora paprikor
150 g champinjoner
1/2 gul lök
1 paket bacon eller stekfläsk
1 burk krossade tomater
torkad basilika, mejram, oregano
peppar och salt

1.Sätt ugnen på 200 grader. Skölj paprikan, skär av toppen och rensa dem. Sätt dem i en lätt oljad ugnsform. Koka ris till 2 personer enligt förpackningen.
2.Stek baconbitar och tillsätt sedan hackad gul lök och klyftade champinjoner. Peppra.
3.Häll på krossade tomater och kryddorna. Börja med 2 nypor av varje krydda och smaka dig sedan fram.
4.Blanda i riset och fyll sedan paprikorna. Avsluta med en bit ost, antingen vanlig hushållsost, fetaost eller mozzarella. Sätt på paprikalocken igen och så in i ugnen. Ugnsbaka i ca 30 minuter.

onsdag 14 december 2011

Tisdag: Köttfärssoppa med rotfrukter

Extremt mycket soppa

Ja, hujeda mig. Det blev lite mycket soppa igår. Tur att den var god då! Frysen är nu full av härlig soppa till en kanske kall januari (och de tomma matlådorna är slut :s)! Hela grytan gick nog på max 40 kronor - det är svårt att slå.

Ingredienser, 8-10 port
3 stora potatisar
1 morot
250g palsternackor (ca 5-6 st)
1/4 vitkålshuvud
en handfull broccolistjälkar
1 purjo
500g köttfärs
2 msk tomatpuré
2 krm hel kummin
1 tsk peppar
2 lagerblad
4 msk fond (eller 2 buljonger)
2 tsk "I hetaste laget" (chilipulver eller liknande går bra)
persilja

1.Skär munstora bitar av potatis, morot, palsternacka, broccolistjälkar och vitkål.
2.Skiva purjon men spara en liten bit längst ner (den tråkiga vita biten) som ska hackas istället.
3.Bryn vitkålen och purjohacket och ta ut det ur grytan. Bryn sedan köttfärs.
4.Häll tillbaka vitkålen i grytan och häll på vatten så att det täcker. Koka i 10 minuter.
5.Häll sedan på de andra grönsakerna och åter igen vatten så att det täcker. Hos mig blev det 2 liter.
6.I med tomatpuré, kummin, peppar, lagerblad, fond/buljong och någon stark krydda. Koka tills grönsakerna är al dente, ca 15-20 minuter. Strö gärna i persiljestjälkarna som ger en fin smak i soppor.
7.Smaka av och strö på rikligt med persilja.

Inköpslista v. 50


Fisken från i måndags var så god (och billig) att jag passade på att köpa 3 paket. Hoppas att det inte bara var en tillfällig stapel i mataffären. 

Har gjort årets första julgodis idag som jag idag eller imorgon tänkte hinna blogga om. Det blev amerikansk chokladfudge som blev hur smarrig som......eeeh jag menar den SÅG god ut när jag putsade till kanten......



tisdag 13 december 2011

Måndag: Morotspuré med ugnsbakad fisk och cocktailtomater

Morotspuré med fisk och cocktailtomater


Otippat att morotspuré kan bli så gott! Tack vare ingefäran blir det ganska kryddigt efter någon munsbit. Ingefäran tar också fram morotssmaken mer. Morotspurén passar till fisk, kött och stekt korv. Man kan säkert vidareutveckla detta till en morotscappuchino också med en klick crème fraiche på och riven muskot eller så... Hursomhelst blir moset ganska löst i början men tjocknar lite mer efter någon minut.

Ingredienser, 4 port
500 g morötter (ca 4 medelstora)
1 stor potatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 1 L vatten + 2 msk fond/1 buljong
4 msk crème fraiche
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
muskot
1 rågad tsk riven ingefära
persilja

1.Skär morötter, potatis och lök i mindre bitar. Hacka vitlöken. Häll på vatten tills det täcker och så i med fond eller buljong. Koka det aningens mjukare än vanligt.
2.Sila av och häll grönsakerna i matberedaren. Tillsätt ingefäran och mixa till önskad tjocklek. (Eller purera direkt med mixerstav)
3.Tillsätt crème fraiche, peppar, riven muskot och salt (smaka dock av först och börja alltid med halva saltmängden).
4.Strö på hackad persilja.

Till detta gjorde jag fisk och cocktailtomater i ugnen. Väldigt enkelt hållna men ibland är det bättre så. Fisken köpte jag för 18.90 och den var supergod! Portionsstyckad ja men inte alls ihoptryckta småslamsor som F***us gör utan rejäla tjocka bitar.

Häll citron, salt och peppar på och så smält en klick margarin i ugnen. Lägg sedan på fisken och baka i mitten av ugnen i 20 minuter, 200 grader. Samtidigt sätter du också in cocktailtomater i en liten ugnsform, i vilken du också smält en klick margarin först. Se till att tomaterna är tvättade. Salta lätt, någon krydda på som timjan och så droppar man balsamvinäger över (jag hade mörk). Blanda gärna med det smälta smöret också och pensla lätt på tomaterna. Fisken blev klar samtidigt som tomaterna hos mig. Alla involverade parter var nöjda med gårdagens mat!

måndag 12 december 2011

Söndag: Äppelpaj med vaniljvisp

Egentligen skulle jag lagat en soppa med fläsklägg och rotfrukter som försök nummer 2 med fläsklägg. Tyvärr får jag nog säga att jag är ganska färdig med fläsklägg nu. Förmodligen var det något fel med det extremt billigt inköpta köttet från början. Det luktade nämligen väldigt konstigt när jag skar upp förpackningen. Efter ca två timmars kokning skulle jag lyfta på locket och då höll magen på att vända sig ut och in. Så det blev matlådor från frysen istället. Jag litar hellre på min näsa än blir magsjuk :s

Till de mer glädjande beskeden denna kväll hörde att det trots allt blev en planerad efterrätt som var god som sjutton - äppelpaj med vaniljvisp. Det fina receptet hittade jag  på denna blog. Jag läste bland kommentarerna där att man gärna kunde ta lite mindre socker så här kommer receptet med den lilla ändringen:


Ingredienser
150 g smör (eller margarin)
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl socker
knappt 1 dl ljus sirap
2 tsk kanel
4 dl skivat äpple eller äpple i små tärningar

1.Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en ugnssäker form.
2.Blanda vetemjöl, havregryn och socker i en bunke.
3.Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna så att det blir en grynig massa.
4.Lägg äppelskivorna i ugnsformen och häll sirap över. På med kanel och sedan vänder man runt allting tills äpplena är ordentligt täckta.
5.Smula över smuldegen och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.
6.Servera med vaniljvisp eller glass.

Äppelpaj funkar i alla väder, dygnet runt och varje dag!

Äppelsmulpaj

fredag 9 december 2011

Vörtbröd

Härligt vörtbröd

Nu har jag bakat vörtbröd för första gången i mitt liv och jag kan säga att det inte har ett uns med köpebröd att göra. Vilken kryddkavalkad i munnen! Receptet på Leilas vörtbröd finns här.

Knådade inte degen en endaste gång mer än när den skulle röras ihop. Efter jäsning klickade jag ner degen i formar och tryckte till degen. Jag använde som vanligt torrjäst och hade ca 2 dl mjöl kvar. Hade jag fått bestämma så hade det blivit snarare 3 dl kvar. Brödet blev ändå saftigt och luftigt men mycket mörkare inuti och plattare än på Leilas bild. Det mörka stör mig ju inte alls men vet någon varför bröden blev plattare?

(Efter tips från allmänheten blev brödet jättebra och kan beskådas i ett nyare inlägg.)

Torsdag: Apelsinrisotto med kassler

Apelsinris med kassler

Då har jag gjort risotto för första gången. Det var gott, mättande och öppet för otaliga variationsmöjligheter. Inspiration fick jag från Må Bra. Jag tillsatte ärtor men kom fram till att man bör hålla sig till antingen morötter och apelsin eller morötter och ärtor. Allt i samma gryta blir för rörigt i smaken. Sedan tillagade jag min risotto mer traditionellt och använde ost (hade en restbit kvar i kylen) istället för yoghurt för att få risotton krämig:

Ingredienser, 4 port
2 dl arborioris
6 dl vatten
2 msk kycklingfond eller 2 buljongtärningar
2-3 morötter (2 stora eller 3 mindre)
1 bit purjo (hälften hackad och hälften skuren i skivor)
2 apelsiner
8 skivor kassler (tunna)
en klick margarin
svartpeppar
1-2 dl riven ost (vanlig eller parmesan

1.Skär fina apelsinklyftor enligt filmen från ett tidigare inlägg på denna blogg. Skiva morötterna tunt. Hacka halva purjobiten och skiva andra halvan tunt.
2.Smält margarinet i en gryta och glasera den hackade purjon. Glasera blir ju lite svårt men stek den mjuk utan att den får färg. Använder du vanlig lök så glaserar du den så att den blir nästan genomskinlig.
3.Häll sedan ner riset och stek utan att det tar färg i ca 2 minuter. Blanda det ljumma vattnet med fond (eller förkokt buljong) och häll en skvätt på riset (så att riset täcks). Koka på svag värme utan lock och rör om då och då. Fortsätt hälla buljongskvättar över så fort vätskan har dunstat av. Efter ca 15-20 minuter är riset klart och lite al dente.
4. De sista 5 minuterna häller du i de skivade morötterna och purjon. Stek också kasslern i en stekpanna.
5.När du tagit risotton från värmen, häller du i den rivna osten och apelsinklyftorna och låter den vila i någon minut.

Lycka till och "don´t f*****g ruin it !" som Gordon Ramsay hade skrikit! ;)

torsdag 8 december 2011

Onsdag: Pasta med broccolisås

Pasta med broccolisås


Onsdagens middag var så grymt god att den blev min officiella favoriträtt från och med nu! Lite hjälp på traven fick rätten nog av just svampfylld pasta. Den hörde liksom ihop med de andra smakerna. De rostade nötterna var pricken över i:et men behövs inte nödvändigtvis. Nötter rostar man enkelt i 175 grader tills de börjar få färg. Gnider man dem i en handduk så trillar det mesta av skalet av utan problem. Jag hade kvar lite rostade nötter efter en dessert för någon vecka sedan. Så här gör man Sveriges nya favoriträtt:

Ingredienser, 4 port
500g broccoli
200g färsk pasta med svampfyllning
1 handfull rostade hasselnötter (eller valnötter), grovhackade
1/2 burk crème fraîche (ca 1 dl)
2 dl matlagningsgrädde, ev utspätt med mjölk för smalare alternativ
1/2 tsk salt
2 krm peppar
muskot, några rejäla tag på rivjärnet eller ca 1 krm pulver
1 msk grönsaksfond eller ca 1/2 tärning
ev. maizena

1.Skär små buketter av broccolin och koka al dente i lättsaltat vatten.
2.Sila av och koka sedan pastan i samma broccolivatten.
3.Lägg hälften av broccolin i matberedaren och spara resten till servering. I med crème fraiche och mixa till önskad tjocklek.
4.Koka upp grädde, buljong och kryddor under omrörning. Tillsätt sedan broccolipuré. Smaka av. Red eventuellt med maizena utrört i lite vatten.
5.Blanda de sparade broccolibuketterna med den färdigkokta pastan och servera med såsen och de rostade nötterna.

Den som vill kan riva parmesan över och experimentera om rätten blir god med cocktailtomater och räkor.

Snacka om att låta maten tysta mun!

onsdag 7 december 2011

Tisdag: Ugnspannkaka med bacon, purjo och paprika

Ugnspannkaka med bacon, purjo och paprika


Klassiskt recept på ugnspannkaka fast lite uppiffat. Den form jag använde hade måtten 26 x 34cm. Jag bytte en del mjöl mot grahamsmjöl och då fick ugnspannkakan en mustigare smak. Kan också tillägga att jag hade lite tråkigt under gräddningen vilket ju tydligt syns på morötterna. =D

Ingredienser, 6 portioner
4 ägg
3 dl mjöl (1 dl grahamsmjöl och 2 dl vetemjöl)
8 dl mjölk
3/4 tsk salt

Fyllning:
en halv purjo
ett paket bacon
1 paprika

1.Sätt ugnen på 225 grader.
2.Blanda mjölsorterna med saltet. Häll i hälften av mjölken och blanda väl. Tillsätt sedan resten av mjölken. Låt stå och svälla ca 10 minuter.
3.Skär under tiden bacon i små bitar, purjon i tunna skivor och paprika i tärningar.
4.Lägg en klick margarin i ugnsformen och låt det smälta i ugnen. Lägg i bacon, purjo och paprika och stek i ugnen medans pannkaksblandningen sväller.
5.Häll pannkakssmeten över baconet och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills smeten har "stannat".

Inköpslista v. 49


Det blir en ganska lugn vecka. Lugnet före stormen kanske man kan säga. Jag räknar också starkt med att det reas ut en massa av julens köttprodukter i januari så då kan man ju ta igen sig på proteinnivån ;)

Jag försöker också att laga minst en middag varje vecka som har något juligt i. Förra veckan var det en australiensisk jaktlåda med bland annat kanel i köttfärsen. Jättegott! Denna vecka har jag planerat apelsinrisotto med kassler. Jag har aldrig gjort riktig risotto innan så det blir spännande!





måndag 5 december 2011

Söndag: Fylld köttfärslimpa

Fylld köttfärslimpa

Har ännu inte hittat det perfekta receptet på fylld köttfärslimpa men den som inte vågar prova...
Denna gången la jag ner köttfärssmeten i en avlång brödform och det funkade rätt bra. Det bildades en del vätska i formen som fick hällas av innan jag kunde stjälpa upp den färdiga köttfärslimpan men det var ju en sekundsak. En annan sak man får tänka på är att trycka ner smeten ordentligt längs sidorna och gärna göra en fördjupning åt fyllningen så att limpan inte trillar isär när man skär upp skivorna sedan. Jag provade också att mixa ihop smeten i matberedaren men det blev inte så bra i konsistensen, tycker jag. För hand funkar bättre vid fylld köttfärslimpa:

Ingredienser, 6 port
800g blandfärs
1 helt ägg + en äggula (vitan sparas till pensling)
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 lök
1/2 msk salt
1 tsk peppar

Fyllning
1/2 paket bacon i små bitar
några inlagda små gurkor, i tärningar
stekta champinjoner, små bitar

1.Sätt ugnen på 250 grader
2.Blanda ströbröd, salt och peppar. Häll i mjölken och blanda ordentligt. Låt svälla ca 10 minuter.
3.Stek under tiden champinjonbitar.
4.Blanda köttfärsen, hackad lök, ströbrödssmet och ägg. Glöm inte att spara vitan från ett av äggen till pensling. 
5.Klä en avlång brödform med bakplåtspapper (så slipper man skrubba formen). Lägg i halva köttfärssmeten. Gör en skåra i mitten och lägg i fyllningen (bacon, champinjoner och kall, hackad gurka). Fördela sedan resten av köttfärsen längs sidorna och ovanpå. Tryck till ordentligt.
6.Pensla ovansidan med äggvitan som vispats upp med en gaffel.
7.Stek i ugnen tills ovansidan fått lite färg. Sänk då till 225 grader. Lägg på en bit folie om det blir för mycket färg. Det tog ca en timme tills köttfärslimpan blev klar. Jag satte in en termometer för skojs skull och den visade 80 grader när limpan var klar. Den som vill, höjer värmen till 250 grader igen, vänder limpan upp och ner på ett ugnsfat och sätter in i ugnen så att sidorna också får lite färg. Hinner man medan potatisen kokar.

Såsen blir dock tack vare formen lite problematisk. Vätskan från formen såg lite väl fett ut för att göra sås av (men jag frös ändå in det till en framtida soppgrund. Jag hade kvar lite bacon och champinjoner från fyllningen och stekte dem. Sedan fuskade jag ganska rejält med att ta fram fryst sås som jag sparat från en tidigare söndagsmiddag. Den micrade jag lite snabbt, hällde ner i baconblandningen tillsammans med vatten, salt, peppar, köttfond och en skvätt såsfärg. Finemang är allt jag kan säga! 



lördag 3 december 2011

Fredag: Pizza

Fredagspizza

Dags för fredagspizza! Degen gjorde jag enligt receptet nedan. Originalreceptet finns här och resulterade i en supersmarrig pizzadeg som var mycket lätt att hantera. Tomatsåsen gjorde jag utav en stor slev tomatsoppa som blev kvar häromdagen och blandade ner några matskedar tomatpuré tills såsen blev lagom tjock. Och sedan är det bara att lägga på vad man har hemma. Det mesta blir ju gott på hemmagjord pizza. 

Ingredienser, 1 plåt
50 g jäst eller 1 paket torrjäst (12g)
2 tsk socker eller honung
1 tsk salt
3 dl vatten, 37 grader till färsk jäst och 40-47 grader till torrjäst
0,5 dl olja
1 dl durumvetemjöl
6 dl vetemjöl och en aning till utkavlingen

1. Värm upp vattnet. Blanda mjölet med torrjästen, salt och socker. 
2. Rör vattnet och oljan ner i mjölet. Rör så att degen blir blank och släpper lite från kanterna. Min deg sög åt sig vätskan ganska snabbt och då hade jag inte ens hällt i den mängden mjöl som angavs i orginalreceptet (totalt 9 dl mjöl). Det beror kanske på torrjästen? Hehe 
3. Låt degen jäsa under bakduk i 25 min eller tills den blivit dubbelt så stor. Om du petar i den med ett finger ska degen inte hoppa ut igen utan det blir kvar ett fingeravtryck.
4. Degen räcker till en plåt eller till 2 ganska stora runda pizzor.
5. Baka i nedre delen av ugnen i 225 grader, ca 10 minuter eller tills osten fått färg.

Ena pizzahalvan: tomatsås, gorgonzola, cocktailtomater, vitlök, purjo, svartpeppar, blandsallad, basilika och oregano
Andra pizzahalvan: tomatsås, skinka, champinjoner, purjo, blandsallad, ost, basilika och oregano 


Lycka till och glad fredag!


fredag 2 december 2011

Torsdag: Sjömansbiff

Sjömansbiff

Sjömansbiff har jag aldrig ätit innan så det är lite svårt att veta hur det ska smaka. En sak vet jag dock - den ska inte smaka så lam som gårdagens! 

Jag har redan ändrat lite på mängden kött och potatis eftersom jag inte hade tillgång till mer men det räckte gott och väl till 4 personer ändå. Sedan tror jag att följande borde ändras: 2 lagerblad, 7-8 hela svartpepparkorn istället för malen när vätskan tillsätts, 4 lökar, 1-2 msk tomatpuré, 2 buljonger eller 2 msk kraftig köttfond samt att såsen borde redas med maizena eftersom den var på tok för vattnig och rinnig. Jättesynd att slösa så goda smaker som porter, lök och kött på något som blir rinnigt och tunt. Jag tror också att man ska steka löken ordentligt brun men inte så att det blir bränt.

Det fina med sjömansbiff är annars att det är en enkel rätt att göra. Det sköter sig i princip helt själv på spisen. Och såsen som blev kvar, sparade jag i frysen till en annan sås någon annan gång.  

Ingredienser, 4 port
500 gram oxytterlår
2 msk smör
1 lagerblad
1 tsk timjan
2 tsk salt
peppar
3 lökar
6 stora potatisar
4 dl vatten
3 dl porter öl
1 buljongtärning kött
0,5 dl hackad persilja

1.Banka ut köttet lätt. Skala potatisarna och skär dem i tjocka skivor (ca 0,5 cm). Skär löken i tunna skivor.
2.Bryn löken i en stor stekgryta och lägg den sedan på en tallrik.
3.Bryn köttet på båda sidor och krydda med salt och peppar.
4.Tillsätt någon dl vatten samt lagerblad och timjan. Låt köttet småputtra i tio minuter under lock. Lägg över köttet på en tallrik eller liknande.
5.Varva potatis, kött och lök i stekgrytan. Det understa och översta lagret ska vara potatis.
6.Häll på vatten, öl och buljongtärning så att allting täcks.Låt sjömansgrytan småputtra med lock i minst en timme. Känn efter om köttet är mört.
7.Strö på rikligt med hackad persilja. Enklast är att servera direkt ur grytan på bordet.

Receptet hittade jag här och allt jag kan säga är att sjömansbiff enligt det receptet väcker inga hungriga pirater till liv utan var snarare ett platt fall från plankan :s ...


torsdag 1 december 2011

Onsdag: Ugnsbakad macka med skinka och spenat

Ugnsbakad macka med spenat och skinka

Ingredienser, 4 port
1 liten bit lök 
1 vitlöksklyfta
ca 4 handfull fryst bladspenat
1/2 tsk örtsalt
4 skivor bröd
4 skivor skinka
2 krm svartpeppar
senap
några ostskivor till gratinering

1.Sätt ugnen på 250 grader.
2.Stek hackad lök, pressad vitlök och efter en stund spenat på medelvärme. 
3.Tillsätt örtsalt och peppar. 
4.Bred senap på bröden, fördela spenaten på dem och lägg på ost. Gratinera mitt i ugnen i ca 10 minuter tills osten fått lite färg.


Onsdag: Tomatsoppa med krasse

Tomatsoppa med krasse


Smaskig och billig tomatsoppa som går fort att laga. Vill man piffa till det kan man ju krydda med soltorkade tomater eller använda färska tomater med mycket smak. Till soppan blev det ugnsbakade mackor med skinka och spenat.

Ingredienser, 4 port
1 burk krossade tomater + vatten
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl tomatpuré
2 msk fond eller 2 buljongtärningar
1 tsk örtsalt
1 msk vetemjöl + mjölk
1-2 tsk chilisås (10g)
1 tsk basilika
ev. en nypa socker

1.Stek grovhackad lök och pressad vitlök i en gryta. När löken känns mjuk och är genomskinlig tillsätter man  tomatpurén. Då får soppan en rundare och lite rostad karaktär.
2.Häll i de krossade tomaterna och fyll upp så att det blir ca en liter vätska, ungefär 7-8 dl vatten.
3.Tillsätt fond eller buljong, örtsalt, basilika och chilisås och låt småputtra någon minut.
4.Skaka ihop mjölet med mjölken till en redning och häll ner i soppan under omrörning.

Smaka av och servera med kryddgrönt ovanpå. Hos oss blev det krasse som i sig är gott men kanske var lite blek till soppan. Persilja eller något annat kraftigare blir bättre.