lördag 5 november 2011

Fredag: Köttfärsbiffar med klyftpotatis, guacamole och ärtor

Till köttfärsbiffarna tog jag ett vanligt köttbullerecept som jag fördubblade. Jag gjorde några biffar till kvällens mat och köttbullar av resten. Så nu har jag köttbullar i frysen så det räcker till jul. Bra va? :-)
Köttfärsbiffar med härlig guacamole
Guacamole
2-3 avokado
2 vitlöksklyftor
1/2 citron
1-2 dl grekisk yoghurt
några nypor salt
1/2 röd spetspaprika
cayennepeppar eller annan krydda med sting i

1.Jag hällde allting i matberedaren och kryddade på efter hand. Har man ingen matberedare så mosar man först avokadon med en gaffel, blandar i citronsaft och pressad vitlök och tillsätter sedan yoghurten. När allting är blandat kryddar man på efter behag. Ställ sedan in guacamolen i kylen tills den ska serveras.

Klyftpotatis
2-3 medelstora potatisar per person
olja
salt
rosmarin

1.Sätt ugnen på 250°C.
2.Skölj potatisarna ordentligt och skär klyftor som inte är alltför tjocka (det går snabbare då).
3.Lägg klyftorna i en rymlig ugnsform, häll över olja och kryddor och blanda runt allting. 
4.Ställ in i ugnen och sänk värmen till 225°C när potatisen stekts i 10 minuter. Fortsätt steka potatisen tills de är så bruna och krispiga som du vill ha dem. Det tar ungefär 10-15 minuter. Om resten av maten inte är klar än så stäng av värmen men låt potatisen stå kvar i ugnen till servering.

Köttbullar, 30-40st
500g köttfärs
1 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
1 1/2 krm peppar
1 ägg
2 msk finhackad lök

1.Blanda ströbröd och mjölk och låt det svälla i 10 minuter. Tillsätt salt och peppar.
2. Blanda detta i köttfärsen och tillsätt sedan ägg och lök. Om smeten känns för blöt tillsätter man lite mer ströbröd. Blanda allting för hand - det blir visserligen klibbigare men bättre blandat. Rulla köttbullar och lägg dem på skärbrädor tills de ska stekas. Om man blöter händerna med kallvatten går det lättare att rulla köttbullarna.

Nu ska bara allting läggas upp snyggt och serveras med en kall och härlig fredagsöl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar