söndag 13 november 2011

Söndag: Raggmunkar med fläsk och lingon

Raggmunkar

Gårdagens och dagens matplanering har lyckats bli en salig röra. En födelsedagsfika resulterade i en jättesmarrig och trevlig middagsbjudning med mera med mera. Så summan av kardemumman blev att lördagens raggmunkar med fläsk och lingonsylt gjordes idag till brunch istället. Eftersom raggmunkar har en tendens att mätta - minst sagt - misstänker jag att ingen kommer orka en mustig söndagsmiddag ikväll. Då äter vi istället resterande raggmunkar och gör söndagsmiddagen på måndag och tisdag istället. Virrigt va? :D
Här kommer Per Morbergs raggmunkar som var suveränt goda!

Ingredienser, 4 port (12-14 st)
800 g (8–10 st) fast potatis
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl standardmjölk
1 st ägg
rimmat sidfläsk
smör till stekning

1.Skala potatisen.
2.Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken samt ägget.
3.Stek fläsket i en stekpanna och håll det varmt i ugnen på ca 50 C. Spara flottet till stekningen av raggmunkarna.
4.Riv potatisen grovt direkt ner i äggsmeten. Enklast är att använda matberedare.
5.Fräs lite smör i stekpannan med fläskflottet och klicka i lite smet. Beräkna cirka 1/2 dl smet per raggmunk. Jag stekte 2 stora raggmunkar åt gången. Med lite våld går det kanske också med 3.
6.Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek på medelvärme tills det syns en brun kant runt - då kan du vända dem. Stek sedan ragmunken någon minut på sista sidan. Fetta stekpannan mellan varje raggmunksomgång.
7.Servera raggmunkarna med fläsket och lingonsylt eller liknande.

Smaklig spis och förät dig inte! ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar