onsdag 23 november 2011

Tisdag: Lax med wasabisås och bok choy

Lax med wasabisås och bok choy

Det här receptet har Martha Stewart hittat på och ooooboy vad hon kan hitta på! Stående ovationer för en rätt som man kan föräta sig på och som dessutom går hutlöst snabbt att göra.

Laxen saltar man på båda sidor och lägger i en smord ugnsform. Stek den i mitten av ugnen på 200 C i 15-20 minuter. Under tiden gör man såsen så här:

Ingredienser, 4 port
1 dl majonnäs
1/2 dl färsk koriander
2 msk limejuice
2 msk wasabi
en liten bit färsk ingefära
Mixa alla ingredienserna i en matberedare och tillsätt en skvätt vatten tills såsen får önskad konsistens. Det går också jättebra att röra ihop såsen för hand men då blir den inte lika grön.

Det här behövs för att tillaga bok choy:
4 baby bok choy eller en kinakål (de är nära släkt)
1 msk soja
1/2 dl mirin (hade ingen mirin hemma så jag tog vermouth och någon msk socker istället)

1.Skölj kålen och skär den till ca fyra bitar på längden. 
2.Koka upp mirin och soja. Lägg i kålen, salta och peppra. På med locket och småputtra på medelvärme i 3-5 minuter. Låt kålen droppa av ordentligt innan den serveras.

Vill man ha nudlar till kan man lägga ner dem i sojan tillsammans med kålen.
Om man inte har råd med färsk koriander och ingefära så kan man göra som jag: hälla i ett halvt paket frusna asiatiska kryddor. Ett sådant paket kostar bara 8.90.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar