måndag 21 november 2011

Söndag: Vitkålsgryta med karré

Värmande vitkålsgryta

Vitkålsgryta måste vara en av de bäst smakande rätterna med tanke på hur lite ingredienser det faktiskt är i grytan. Allt som behövs är vitkål, kött, lök och lite kryddor som de flesta nog har hemma. Man bestämmer själv hur mycket vitkål och kött som ska i.

1.Bryn köttet (jag använde karré) i en stor gryta. Se till att det är luftigt bland bitarna i grytan så att köttet bryns istället för att kokas. Lägg ner det brynta köttet i en bunke. 
2.Strimla vitkålen och en lök i lagom munsbitar och bryn allt i omgångar. Var lite vaksam så att kålen inte bränns. Häll i en liten skvätt vatten om det blir torrt i grytan. Samla sedan vitkålen i bunken med kött.
3.När sista omgången är färdig, häller man över allt från bunken och sköljer även ur vätskan från den ner i grytan. Fyll sedan på vatten i grytan så att kålen nätt och jämnt täcks. 
4.Krydda med en klick tomatpuré, salt, peppar och någon nypa hel kummin. Lägg locket på och låt småputtra i minst en timme. Känn efter då och då om kål och kött blivit mört. Smaka av med soja och eventuellt mer salt och peppar. Kummin ska man bara ana, pepparn ska värma kroppen!

Servera  med kokt potatis och red eventuellt grytan med maizena.

5 kommentarer:

  1. Precis vad jag hade i kyl och skafferi idag - tusen tack för inspiration ;-)

    Ann

    SvaraRadera
  2. S-n i gatan vad gott det blev, nu är grytan slut och receptet sparat! Tack igen!

    Ann

    SvaraRadera
  3. Hej - det är jag igen �� Tänk så många gånger jag lagat din vitkålsgryta under åren - så in i vassen gott! Jag tryckkokar den och ofta med potatis i och är dig lika tacksam varje gång ���� Mums!

    SvaraRadera