söndag 20 november 2011

Lördag: Fisk i folie med annorlunda ris och gurksallad

Fisk i folie, annorlunda ris och gurksallad

Fisk i folie är för tillfället mitt favoritsätt att laga fisk på. Det är enkelt, gott och nyttigt. Det annorlunda riset är också grymt gott och tillsammans med den fräscha gurksalladen kan man inte annat än att tänka på sommaren. Så här gör man fisken:

Ingredienser, 2 port
1 paket torsk, hoki eller liknande
1 morot
en bit squash
1/2 citron
kryddor

1.Rulla ut en bit aluminiumfolie så att det går att stänga till folien om fisken. Jag brukar lägga folien i en ugnsform ifall folien skulle få för sig att gå sönder. 
2.Pressa saften från citronen över fisken, spara lite till den andra sidan. Salta och krydda den ena sidan av fiskpaketet. Till detta brukar jag använda en förblandad fiskkrydda med saffran (finns i välsorterade matbutiker och har ett lock som fungerar som kvarn). Lägg ner fisken med den kryddade sidan neråt på folien och krydda ovansidan.
3.Lägg på några tunna skivor margarin eller smör.
4.Skiva moroten och squashbiten tunnt med en potatisskalare eller en osthyvel. Lägg grönsakerna på fisken. Jag brukar rulla ihop remsorna men det är mest för att det ser roligt ut med grönsakslockar :) Det går jättebra att lägga andra grönsaker i foliepaketet, till exempel purjolök eller paprika.
5.Vik ihop folien och ugnsbaka fisken i 225 grader i 10-15 minuter.
6.Öppna paketet med försiktighet! Dels för att det kommer ut riktigt het ånga och dels för att du inte vill spilla ut vätskan som finns i paketet. Någon sked av denna buljong passar bra över fisken men resten häller du i en burk och ställer i frysen. Jag har redan samlat ihop från 3 "foliefiskar" och tänker göra världens godaste fisksoppa utav buljongen någon gång. Bättre gratis smak får man leta efter!

Annorlunda ris borde man egentligen alltid äta istället för vanligt ris. Jag använde en vildrismix och kalvfond (hade ingen annan fond) och så en liten klick smör till stekning eftersom margarinet var slut. Men hu så gott det blev. Fantastisk smakkombo!:

Ingredienser, 2-3 port
1 gul lök
okokt ris för 2 personer (kolla beskrivning på din risförpackning)
1 buljong eller motsvarande mängd fond
vatten enligt din risförpackning

1.Hacka löken och stek den mjuk i en kastrull. Den ska helst inte ha så mycket färg men hinna bli lätt genomskinlig. 
2.Häll på vatten och buljong eller fond.
3.Häll i riset och låt koka på svag värme enligt anvisning på ditt rispaket. Rör om då och då.

Till gurksalladen skivar man en valfri mängd gurka så fint som möjligt och finhackar en halv gul lök. En matberedare gör det hela lättare. Sedan blandar man detta med en salladsdressing. Den late köper salladsdressingpulver i påse och blandar till detta med vatten och olja. Något i stil med "örter" eller "dill" blir bra. Den driftige blandar till något själv. Jag blandade olja, vatten, en liten skvätt vit balsamvinäger, någon nypa socker, en nypa basilika och en nypa oregano. Det hamnade nog andra kryddor i blandningen också men vilka dessa var kommer jag inte ihåg. Den som har, bör tillsätta en aning dill - det passar bra till gurka.

Smaklig spis!   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar