måndag 7 november 2011

Söndag och måndag: Portergryta

Mustig portergryta

Ingredienser, 6-8 portioner
1½ kg högrev
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 flaska porter, 5dl
1 msk dijonsenap
5-6 dl vatten
2 buljongtärningar eller 3 msk köttfond
1 msk soja
1 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk örtsalt eller vanligt salt
2 stora morötter, slantar 
Maizenamjöl + vatten till redning
Persilja

1.Skär köttet i grytbitar och bryn köttet i omgångar. Lägg över köttet i en rätt stor gryta. 
2. Slå på flaskan med porter, vattnet och buljongen. Tillsätt senap, soja, svartpeppar och örtsalt.
3.Skala och skär löken och vitlöken grovt. Lägg ner i grytan tillsammans med köttet och lägg på ett lock. Låt grytan puttra i knappt två timmar. Tillsätt morotsslantarna de sista 15-20 minuterna (beroende på hur tjocka slantarna är). Kolla då och då att det finns tillräckligt med vätska i grytan. När köttet nästan trillar isär är det klart. 
4.Den som vill reder grytan med maizena som rörts ut i kallt vatten. Strö över rikligt med grovhackad persilja. Jag skar dessutom av stjälkarna, krossade dem lite med en bred kniv, hackade dem grovt och tillsatte detta tillsammans med morotsslantarna någon kvart innan servering.

Smaklig söndagsmiddag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar