torsdag 3 november 2011

Tisdag: Potatis- och purjolökssoppa

Potatis- och purjolökssoppa

Ingredienser, 4 port.
4 potatisar (ca 300g)
1 gul lök
1-2 purjolökar
1 klick margarin till stekning
1 L vatten
3 msk (kyckling)fond eller 2 tärningar
2-3 msk grädde eller grekisk yoghurt
Timjan, salt och peppar

1.Skala och skiva potatis och lök. Skölj och skiva purjon i tunna skivor. Fräs allting i en rymlig gryta utan att det tar färg.
2.Tillsätt vatten, fond/buljong, kryddor och låt koka under lock tills potatisen är sönderkokt, ca 15 minuter.
3.Vispa soppan slät med antingen matberedare, stavmixer eller något annat kreativt. Jag använde matberedare men hällde först av spadet i en skål eftersom matberedaren gärna vill svämma över av soppor. Grönsaksmoset blandade jag sedan ihop med spadet igen. Låt allting koka upp en gång till och stäng av plattan.
4.Tillsätt sedan grädde/yoghurt efter smak. Med ballongvisp går det lättast att blanda. Jag serverade soppan toppad med knapriga baconbitar, färska sojabönor (ärtor funkar säkert också) och lite purjoskivor. Äter man en macka till, får man ut en middag för två personer samt 2 lunchlådor.

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar