lördag 12 november 2011

Fredag: Purjolök med tomatsås

Purjolök med tomatsås

Denna rätt såg jag en gång som barn i en receptbok med dansk krogmat. Det var också en återkommande rätt hemma hos oss. I originalreceptet skulle man servera stekt fläsk eller bacon till men det är säkert också gott med frikadeller eller i det här fallet, isterband. Potatis kokas som vanligt, isterband snittas först och steks sedan på medelvärme i 12 minuter. Purjon kokas i knappt 10 minuter och tomatsåsen gör man så här:

Ingredienser, 4 port
30g smör eller margarin
30g mjöl (knappt 3 msk)
3 dl purjolöksvatten
ca 1 dl tomatpuré (anpassa efter egen smak)
en skätt grädde (jag skvättade loss med vanlig mjölk istället)
salt
1-2 krm curry

1.Smält matfettet och häll över mjölet. Vispa kraftigt och häll i lite vätska åt gången. Det kan se klumpigt ut i början men blir strax slätt.
2.Häll tomatpuré och curry. Tillsätt en skvätt mjölk åt gången och fortsätt så tills såsen blir så tjock som du vill ha den.
3.Smaka av med salt.


Toppa hela maträtten med persilja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar